Resepi kek ini ialah dari emak saya. Beliau pula mewarisi resepi ini dari nenek atau pun ibu saudara saya. Maknanya ini adalah resepi rare yang saya tak pernah jumpa lagi di mana-mana. 😅 Kalau tengok nama kek ini mungkin ramai yang sangka buah plum adalah antara bahannya. Tetapi anda silap!. Buah plum tiada kaitan langsung dalam resipi ini. 😁 Saya rasa kek ini dinamakan sebegitu mungkin sebab warnanya yang coklat keperangan seakan buah plum. Mungkinlah... tapi mungkin juga tidak. Wallahua'lam.
Walau apa pun namanya, kek ini mempunyai rasa yang unik. Sedap, lemak, manis. Namun begitu, cara penyediaannya agak sedikit rumit. Dulu-dulu tiada mixer, jadi terpaksa pukul dengan tangan macam proses membuat bahulu tradisional. Lenguh juga tangan memukul sebab telur putih bukan senang nak naik gebu kalau tak pukul betul-betul.
Saya kongsikan di sini resepi yang telah saya "modenkan" sebab resepi asalnya adalah dalam sukatan pound. Timbang yang saya ada sekarang pun tiada sukatan paun, jadi saya olah mengikut sukatan gram atau cawan di mana yang berkenaan.
Bahan-bahan:-
7 biji telur Gred A / 9 biji telur Gred C (sukatan asalnya ialah 1lb ditimbang dengan kulit)
2 cawan gula pasir - dikisar halus
1/4 cawan gula pasir - dibuat gula hangus
2 ketul mentega
2 cawan tepung gandum }
2 cawan susu tepung } diayak
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
Cara-caranya:-
- Asingkan putih dan kuning telur. Pastikan tiada kuning telur termasuk ke dalam putih telur. Jika tidak, ia akan mengganggu proses pengembangan putih telur nanti.
- Pukul putih telur dengan mixer sampai kembang, putih.
- Masukkan gula yang telah dimesin halus dan baking powder sedikit-sedikit ke dalam putih telur sambil terus dipukul.
Pukul putih telur sehingga kembang seperti ini.
- Di mangkuk lain; kacau mentega sehingga kembang dan masukkan vanila.
- Setelah putih telur tadi cukup kembang dan gula habis dimasukkan, masukkan kuning telur yang telah diasingkan tadi.
- Kemudian masukkan mentega yang telah dikacau hingga kembang ke dalam adunan tadi.
- Masukkan tepung dan susu yang telah diayak.
- Akhir sekali, masukkan gula hangus.
- Setelah gula hangus dimasukkan, adunan yang berwarna kuning tadi akan terus berubah warna menjadi perang / coklat.
- Curah adunan ke dalam loyang yang telah dialas dengan baking paper.
- Bakar suhu 180oC lebih kurang 45 minit.
Rupa adunan sebelum dibakar. Gambar kek yang sudah siap dimasak lupalah pula nak ambil. InsyaAllah kalau saya buat lagi lain kali, nanti saya kongsikan. 😆
Nota:
Jika ada yang tak tahu cara untuk membuat gula hangus, boleh klik di sini.
No comments:
Post a Comment